TJ-Concerts

Artists

Jankobus Seunnenga (NL)

Jankobus Seunnenga

‘Poëet en droogkloot’

‘De muziek komt meteen aan. Een vleugje Angelsaksische ballade, een zweem Brel, een scheut Oost-Europa: het past allemaal wonderwel bij de sierlijke teksten’. Dit schreef het Friesch Dagblad n.a.v. het uitkomen van de cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’ (2013).

Sinds dat Jankobus Seunnenga in 2009 solo is gegaan, heeft hij een aantal prachtige en door de pers zeer goed ontvangen cd’s gemaakt. Deze Friese oerpunker, die in 2012 het ‘Dreents Liedtiesfestival’ won, verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het A.D.H.D.-country- & folkduo Pigmeat.

Op het ogenblik is Jankobus druk bezig met het promoten van zijn nieuwe cd: De op muziek gezette dichtbundel ‘Fabels met kleurkrijt’ van Simon Vestdijk.
Zoals een krant al schreef: ‘Seunnenga blijft zowel live als op cd onnavolgbaar stuiteren tussen ernst en luim’. Live zie je dat ook in de variatie van optredens. De ene keer staat hij met een 12-mans blaasorkest op Lowlands (Festa Orkesta) te spelen, het volgende optreden is solo in een huiskamer en dan opeens een tournee van 11 optredens met Nick Lowe langs alle mooie concertzalen van Nederland.
Het Dagblad van het Noorden schreef n.a.v. een optreden: ‘In Seunnenga valt een Drs. P.- achtige klasse te ontwaren, gebaseerd op een droogkomische presentatie van ontroerend-absurdistische liedjes’. In 2016 stond Seunnenga voor de 6e keer op Lowlands.

De pers over de cd ‘Fabels met kleurkrijt’ (2018):
Leeuwarder Courant: Hoewel Seunnenga in tempo nauwelijks varieert, weet hij die valkuil behendig te omzeilen met mooie, sobere arrangementen. Zo komen de lichtelijk bizarre minivertellingen met spinnen, lammeren en lieveheersbeestjes in de hoofdrol, sterk tot leven.
Folkforum: Hoewel de gedichten als algemeen thema de natuur kennen, hebben de verschillende liederen een afwisselend karakter gekregen. Dit is de verdienste van Seunnenga die de gedichten een fraaie, bijna kleinkunst-achtige, muzikale begeleiding heeft meegegeven.